Opleiding, trainingen en workshops

A. Voor werknemers, teams en werkgevers

Levenstypologie 2 dagen of 14 uur
Levenstypologie en leiderschap + 3 dagen of 35 uur

Leer jezelf en anderen beter kennen en verbeter je professionele en persoonlijke balans. 

Met persoonlijke analyse en rapport

Waarom vind jij onderbrekingen en routinetaken zo vervelend, terwijl anderen dat juist wel leuk vinden? Waarom praat de ene voordat hij nadenkt en denkt de andere juist na alvorens iets te zeggen? Waarom heeft de ene stap-voor-stap instructies nodig, terwijl de andere alleen maar de grote lijnen nodig heeft? Waarom zoekt de ene naar algemene oplossingen, terwijl de andere alleen maar gelooft in individuele oplossingen? Waarom handelt de ene manager de zaken bij voorkeur snel af, terwijl de andere alle opties zo lang mogelijk wenst open te houden?

Dat komt natuurlijk omdat we allemaal verschillend zijn. Iedereen is uniek, maar zijn we echt totaal verschillend of is er een patroon te herkennen? In deze workshop over persoonlijkheidstypes, ook wel psychologische typen genaamd, krijg je inzicht in deze boeiende materie.

Assertiviteitstraining 5 dagen of 35 uur

Leer op een positieve manier je grenzen te bewaken. Durf ‘neen’ te zeggen en voel je er goed bij.

Iedereen heeft wel eens twijfels over zichzelf of over een bepaalde situatie. De meeste mensen hebben wel eens last van sluipende gedachten als: “Heb ik dat wel goed gedaan?”, “Waar ben ik mee bezig?” of “Had ik dat maar zus of zo gedaan”. Deze cursus leert je hoe je zelf assertiever kan worden en zal je zelfvertrouwen ten goede komen.

Assertief zijn is opkomen voor je eigen belangen en rechten, zonder daarbij de belangen en rechten van de ander te willen schaden. Een assertief persoon kan op een rustige, niet-aanvallende manier aangeven wat hij/zij wel of niet wil.

Assertief zijn heeft een heleboel positieve gevolgen. Je maakt onder andere meer kans om je doel te bereiken en goede relaties te onderhouden. Je voelt je beter in je vel, je geraakt minder snel overbelast en je creëert goodwill bij anderen.

Rationele Emotieve Therapie of Effectiviteit Training  (RET) 2 dagen of  14 uur

Leer je emoties te kaderen door zelfregulatie van je denkpatronen.

Bij Rationeel Emotieve Therapie gaat men ervan uit dat mensen met psychische klachten zoals sociale angst, faalangst, straatangst, andere angsten, depressies, minderwaardigheidscomplex, zelf voor een deel bepalen hoe zwaar de problemen wegen. Volgens de Rationeel Emotieve Therapie worden onze gevoelens voor een groot deel bepaald door onze gedachten. Wanneer we dus iets aan onze gevoelens van angst, verdriet, verlegenheid, onrust en depressie willen veranderen, moeten we onze manier van denken veranderen. Ons denken geeft ons vaak irrationele gedachten, die de bron van de psychische klachten zijn.

De Griekse wijsgeer Epictetus zegt hierover: ‘Het zijn niet de problemen zelf die het ons zo moeilijk maken, maar de manier waarop we tegen deze problemen aankijken.’ 

Basis computervaardigheden: 2 dagen of 14 uur

Basisvaardigheden op de computer voor absolute beginners met goedgeselecteerde oefeningen.

Cursus inbegrepen

Het doel van deze cursus is dat je op het einde overweg kan met een muis en toetsenbord, een begrip hebt van wat er met een computer mogelijk is en dat je weet hoe het internet in elkaar zit.

Onze hedendaagse maatschappij verwacht nu eenmaal dat iedereen met een computer kan werken en zich vrij kan bewegen op het internet. Deze cursus werd samengesteld om iedereen de kans te geven zich digitaal te ontplooien.

Microsoft Office: 5 dagen of 35 uur

Een introductie: Outlook, Word, Excel en Power point met goedgeselecteerde oefeningen.

Cursus inbegrepen

Het doel van deze cursus is dat je op het einde overweg kan met een tekstverwerkingsprogramma, een begrip hebt van wat er met rekenbladen mogelijk is en hoe je een presentatie in elkaar kan knutselen.

Vaak zie je in een vacature voor een administratieve functie vermeld staan: “Vereist: kennis van Microsoft Office programma’s”. Microsoft Word, Excel, PowerPoint en Outlook zijn nu eenmaal de meest gebruikte softwareprogramma’s op kantoren, basiskennis is geen overbodige luxe, maar eerder voordehandliggend.

Of het nu jouw eerste kennismaking is of je je kennis wenst uit te breiden of op te frissen, deze cursus kan je hiermee helpen. Iedereen met een algemene basiskennis computer kan deze cursus aanvatten. Heb je geen basiskennis? Dan raden we je aan om eerst onze cursus ‘Basis computer’ te volgen vooraleer ja aan de slag gaat met Microsoft Office.

Je zal op het einde van deze cursus vlot overweg kunnen met alle belangrijke basisfuncties van de vier hierboven genoemde Microsoft Office programma’s.

Basis computervaardigheden en Microsoft Office 7 dagen of 49 uur

Stress en burn-out preventie : 5 dagen of 35 uur          

Leer een burn-out herkennen en voorkomen.

Burn-out is een vaak voorkomend gevolg van hevige werkdruk. Het zijn vaak perfectionistische mensen die zichzelf veel druk opleggen, die meer risico lopen op een burn-out als anderen. Door de druk die ze zichzelf opleggen in combinatie met de ‘normale’ werkdruk, is de kans groot dat deze mensen een burn-out zullen krijgen. Het is daarom nuttig om de symptomen van burn-out te kennen, zodat je eventueel symptomen bij jezelf, collega’s of werknemers kan herkennen.

Inhoud:

 • Oorzaken en gevolgen van stress, burn-out en bore-out
 • Methodieken voor opsporing en analyse
 • Methodieken en trainingen voor een proactieve preventie.

De investering

Als het over trainingen en opleidingen gaat is men er meer en meer van overtuigd dat men niet over een kostprijs maar over een investering moet spreken.

Voor bedrijfsleiders en kaderleden zijn opleidingen een must, efficiëntie verhogen, stress beheersen, je medewerkers beter laten presteren komt immers niet vanzelf. Op de hoogte blijven en toepassen van nieuwe inzichten verhoogt de kans om de zaken te optimaliseren.

Ook jouw medewerkers voelen zich beter in hun job als ze opleidingskansen krijgen.  Dat geeft niet alleen een impuls aan motivatie.  Het staat vast dat de efficiëntie niet alleen wordt verhoogd door het aanleren van job technische aspecten, maar dat het trainen van andere vaardigheden ook bijdraagt tot betere prestaties. Lange afwezigheden door burn-out of stress gerelateerde aandoeningen kosten hopen geld. Voorkomen is daarom beter dan genezen!

Onze opleidingen bedragen een investering van 595 euro per dag voor een klas met maximum 6 personen. Je kan ook een offerte op maat aanvragen. Met KMOP kan je 30% of 40% subsidie genieten. 

B. Voor trainers

Sollicitatietraining voor trainers: 3 dagen

De inhoud van een complete up-to-date en zeer volledige sollicitatietraining.

Rechten & plichten werkloze voor trainers: 2 dagen

Wat zijn de rechten en plichten van werklozen, welke stappen moeten ondernomen worden?

Opleiding tot Loopbaancoach: 5 dagen

Het beroep, de methodieken, de regelgeving, aanvraagprocedure voor mandaat en marketing.

De investering

De opleidingen voor trainers bieden wij aan voor 450 euro per dag per persoon.

Praktisch

Wij geven bovenstaande opleiding ter plaatse in jouw bedrijf, in één van onze kantoren of op een locatie naar keuze. De opleidingen worden doorgaans gegeven van 9:00 tot 12:30 en van 13:00 tot 16:30.

Switch als erkend dienstverlener KMO Portefeuille!

De kmo-portefeuille is een subsidie van de Vlaamse overheid voor opleidingen georganiseerd door erkende dienstverleners. Met deze maatregel kan een middelgrote onderneming jaarlijks 15.000 euro subsidies krijgen en kleine ondernemingen jaarlijks 10.000 euro voor de volgende domeinen:

Jij hebt recht op een subsidie via de KMO portefeuille indien je:

 • Zaakvoerder bent van een kmo
 • Beoefenaar bent van een vrij beroep
 • Zelfstandige in bijberoep bent

De opleiding moet een verbeterd functioneren van het bedrijf als doel hebben en moet door een erkende dienstverlener zoals Switch Group worden georganiseerd. De subsidie is geldig voor opleidingen die je zelf volgt of voor opleidingen voor je werknemers.

Hoeveel krijg je?

Subsidie KMOP opleidingen PercentageSteunplafond per jaar
Kleine ondernemingen euro (indicatief)40%10.000
Middelgrote ondernemingen euro (indicatief)30%15.000

Opmerkingen

 • Het bedrag dat je kan inbrengen omvat enkel het volledige cursusgeld exclusief btw. 
 • Voor opleidingen waarvan het inschrijvingsgeld excl. BTW minder is dan 100 euro kan je geen KMO-portefeuille aanvragen.

Hoe vraag je de subsidie aan?

Stap 1

1. Registreer je KMO online via www.kmo-portefeuille.be
2. Vul de gegevens van je KMO in.
3. Na de registratie krijg je een activerings-url opgestuurd per post.
4. Tik de activerings-url op het internet in en login met je e-ID of federaal token.
     Je bent nu gelinkt aan een KMO.

Stap 2

 1. Vraag online via www.kmo-portefeuille.be de subsidie aan.
 2. Klik op ‘nieuw project’ en vul het erkenningsnummer van Switch in: DV.
 3. Je ontvangt een mail van Switch die de aanvraag heeft bevestigd. 
 4. Je stort jouw aandeel in de portefeuille binnen maximum 30 dagen, de Vlaamse overheid stort het overige aandeel bij in deze digitale portefeuille.
 5. Je ontvangt een bevestigingsmail van KMO-portefeuille i.v.m. de storting in jouw portefeuille.
 6. Het BTW bedrag dien je dan apart aan ons te betalen.

Tip: Vraag je subsidie uiterlijk binnen 14 dagen na de start van de opleiding aan. Aanvragen die niet tijdig gebeuren komen niet in aanmerking voor subsidie. Je hebt geen factuur nodig om de aanvraag in te dienen. Enkel het erkeniningsnummer van Switch en de cursusprijs excl. BTW.
BTW blijft rechtstreeks te betalen aan Switch.

Alle verdere voorwaarden verbonden aan de kmo-portefeuille voor opleidingen vind je op de site van de Vlaamse overheid.

certificaat KMOP

C. Open opleidingen voor particulieren

Op regelmatige basis organiseren wij opleidingen waarop u zich als particulier kan inschrijven. De meeste opleidingen komen in aanmerking voor Loopbaancheques  (- 50 %) of  Betaald educatief verlof. Hou onze website in de gaten of vraag het ons.

 • Levenstypologie: 2 dagen of 14 uur
 • Levenstypologie en leiderschap: 5 dagen of 35 uur 
 • Assertiviteit: 5 dagen of 35 uur
 • Rationele effectiviteit training (RET): 2 dagen of 14 uur
 • Stress en burn-out preventie: 5 dagen of 35 uur
 • Basis computervaardigheden: 2 dagen of 14 uur
 • Microsoft Office: 3 dagen of 21,uur          

De investering bedraagt maximum 110 euro per dag.

Opleidingscheques

Ben je werknemer en wil je een opleiding volgen om je positie op de arbeidsmarkt te versterken? Dan kan je per kalenderjaar voor maximaal 250 euro opleidingscheques aankopen, waarvan de Vlaamse overheid de helft betaalt.

Vijf voorwaarden voor opledingscheques:

 • Je bent een werknemer of interimkracht.
 • Je woont in Vlaanderen of het Brussels Gewest.
 • Je bent níet hooggeschoold.
 • Je volgt de opleiding op eigen initiatief.
 • Je volgt een opleiding waarvoor je opleidingscheques kan gebruiken.

https://www.vdab.be/opleidingscheques/werknemers.shtml